Wilbert de Natris van de firma KiesZon in Rosmalen heeft onlangs met zijn collega’s onze Masterclass Veilig werken op hoogte gevolgd. Hij deelt graag zijn ervaringen met ons:

 “Ik ben preventiemedewerker bij KiesZon, dat onderdeel is van de Greenchoice Groep. Wij installeren en onderhouden grote zonneparken, op daken en op land. Daarnaast installeren en onderhouden wij zonnepanelen bij particulieren. Natuurlijk willen wij zoveel mogelijk mensen en bedrijven voorzien van zonnepanelen. Het is daarbij wel belangrijk dat voordat er iets wordt verkocht er nagedacht wordt over de vervolgstappen. Kan het wel veilig? Kunnen wij het dak op? En in verband met onderhoud, kan onze servicemonteur wel het dak op? Daarom besloot ik dat het tijd was voor een Masterclass Veilig werken op hoogte”, vertelt Wilbert.

Bewust bezig met veiligheid

Ik wilde er ook de collega’s van sales bij hebben. Het gaat namelijk om een stukje bewustwording, kan het überhaupt wel en waar moet ik aan denken bij veilig werken op hoogte? De meeste mensen kennen het veiligheidsharnas wel, maar dat is de grootste maatregel. We hebben gekozen voor de Masterclass van Petersen, omdat wij hen al kennen van de inspecties die zij regelmatig bij onze projecten uitvoeren. Wij ervaren deze samenwerking als fijn, Edwin (Petersen) neemt altijd de tijd om je vragen te beantwoorden.

Wilbert en zijn collega’s hebben de Masterclass als erg positief ervaren. “Alle deelnemers die erbij zaten; de uitvoerders, de mensen die daadwerkelijk het dak opklimmen, de werkvoorbereiders en de sales mensen, hebben wel een ‘Oh’ momentje gehad. Voor iedereen is er wel iets naar voren gekomen van ‘Oja, zo zat het ook alweer’. Er was veel interactie mogelijk en dat was ook wenselijk. Dit werd gestimuleerd vanuit Petersen zelf. Inhoudelijke vragen waren welkom, we gingen de discussie aan en kregen uitleg. Zo gaat de stof meer leven en blijft je aandacht erbij.

Interactief en waardevol

We willen natuurlijk ook graag weten wat het belangrijkste was dat Wilbert en zijn collega’s uit de Masterclass hebben gehaald. “Voor mij waren dat de praktijkoefeningen in de Masterclass. We behandelden uitgebreid het V&G (Veiligheid en Gezondheid) plan; Wat moet erin staan? Waar kan ik het vinden? Hoe inhoudelijk moet het zijn? Dat is eigenlijk de basis bij veilig werken. Wat me ook opviel is dat het, ondanks dat ik al jaar en dag preventiemedewerker ben bij KiesZon en dagelijks bezig ben met veiligheid, toch enorm leerzaam was. Ik leerde een andere manier om naar sommige dingen te kijken. Over het algemeen denken mensen snel dat ze het wel weten, maar tijdens zo’n Masterclass ga je net weer wat dieper op dingen in en leer je ook van de andere mensen die erbij zijn. Die andere visies waren echt waardevol. En natuurlijk kan herhaling nooit kwaad”, lacht Wilbert.

Veiligheid is natuurlijk heel zwartwit, maar wat we leerden van Petersen is dat het belangrijkste is dat je erover nadenkt: Wat vinden wij de meest veilige manier en waarom? Het is belangrijk dat je daarbij stilstaat en dat vastlegt in het V&G plan. Het was een interactieve, prettige en waardevolle Masterclass die ik iedereen kan aanraden. Ook, of misschien juist, als je denkt het allemaal al te weten! ”, sluit Wilbert af.

Benieuwd geworden naar onze Masterclass Veilig werken op hoogte? Kijk hier voor meer informatie.