De Meijer Staalbouw is expert in het vervaardigen van staalconstructies voor industriële toepassingen en particuliere woningbouw. Ook beschikt het bedrijf over een werkplaats voor reparaties aan carrosserieën van landbouwmachines, en hangen ze industriële deuren – ook wel ‘overhead’ deuren genoemd. Voor de jaarlijkse VCA-audit schakelde directeur Janus Machielse Edwin en Monique van Petersen Arbozorg & Veiligheid in. Hij vertelt je hier over zijn ervaringen.

Nieuwe partner voor VCA

VCA staat voor VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers – de basis om veilig en gezond te kunnen werken. Om in aanmerking te komen voor een VCA-certificaat dient een bedrijf ieder jaar een VCA-audit te ondergaan.

Janus kende Edwin nog vanuit een eerdere samenwerking. Daardoor was het contact snel gelegd. “We waren op zoek naar een nieuwe partner nadat onze toenmalige partner opgestapt was”, legt hij uit. “Edwin is eerst bij ons op locatie komen praten en is na akkoord teruggekomen om een eerste inventarisatie te doen. Op basis daarvan kon hij de actuele stand van zaken opnemen en een rapport opstellen.”

Een hele stap

Vervolgens kwam de opvolging vanuit Monique, die het pre-onderzoek van Edwin kon gaan uitwerken. “Zij heeft met mijn collega Yolande allerlei zaken besproken”, weet Janus. “Het rapport van Edwin was de basis voor concrete verbeterpunten. Op basis van zijn RI&E kon Yolande samen met Monique het plan van aanpak uitwerken. Het doel was om alles dat ‘rood’ was, ‘groen’ te maken.

Volgens Janus verliep de samenwerking zeer voorspoedig. “Monique is zeer deskundig en innovatief”, legt hij uit. “Ze komt met oplossingen die we zelf niet zagen. Petersen Arbozorg & Veiligheid zorgt dat de veiligheid geborgd wordt, en dat we alles doen wat nodig is om te voldoen aan de norm. Maar ze gaan nog een stapje verder door ons de tools aan te reiken waarmee we zelf de veiligheid kunnen toetsen. Zo wordt en blijft dat voor ons inzichtelijk. Dat ‘stapje verder’ kun je dus wel een hele stap noemen!”

Volgend jaar weer

Op 4 november vond de daadwerkelijke audit plaats. “Die zag ik vol vertrouwen tegemoet”, concludeert Janus. “Door de begeleiding van Monique is de audit dan ook supergoed verlopen en hebben wij geen stress gehad. We wisten wat we konden verwachten en hebben probleemloos ons certificaat behaald. We zijn zo tevreden over Petersen dat we ze voor volgend jaar ook al vastgelegd hebben.”